Чушки или IT?

програмист

Имаме нужда от такива хора, а не от фермери.

В последните няколко години хората се оплакват, че яйцата които ядем са от Македония, чушките от Гърция, а доматите от Турция. Дрехите и стоките за бита са от Китай, а България не произвежда нищо. В същото време тези хора не си дават, че няма голям смисъл България да заема тези ниши. Вярно е, че имаме ресурс, за да произвеждаме домати и чушки, но какъв би бил смисъла да го правим? За да не е на загуба една ферма, било то за зеленчуци или за други продукти, тя се нужда е от доста сериозно държавно субсидиране.

Ние сме държава със 7 милиона население, по-голямата част от което живее в градовете и все по-малко хора искат да се занимават със земеделие. Няма ли да е по-добре да се инвестират пари в образованието на младежите и от тях да станат прекрасни IT специалисти, които да повишат БВП на страната ни. Един IT специалист, било то програмист, дизайнер или seo може спокойно да внася в държавата по поне 2 000 долара на месец, ако клиентите му са от чужбина. Тогава за него не би бил никакъв проблем да си купува чушки и домати от където и да е било по света. Искам да кажа, че не чушките и доматите са ни проблема.

Защо да се връщаме там, където сме били преди 100 години и да се мъчим да произвеждаме, като можем да се фокусираме и да произвеждаме далеч по-скъпи неща. Един от поддръжниците на тази идея е Светлин Наков, който отвори Софтуерния Университет преди една година. Неговата идея е да направи България, Силициевата долина на Европа и мисля, че ще успее.

Вашият коментар