Основен пътеводител за конкурса Евровизия 2015

Песенния конкурс Евровизия започва своята история от началото на 1956 г. като любимо телевизионно предаване. Оттогава насам се излъчва всяка година. Тази година ще празнуваме 60 годишнината на конкурса.
Подбрах някои интересни факти за страните- участнички в конкурса през годините. Страната имала най- много участия в състезанието без победа е Португалия- 48 пъти. Следвана от Кипър с 32 участия без победа.

цигулка

Със същия брой безславни участия са Ирландия и Малта-28, подобни призьори са и Словения и Хърватия-21. А сега да се съсредоточим върху победителите. Най-голям брой спечелени конкурси през годините има Ирландия – 7 пъти печели първо място. Франция, Люксембург, Швеция и Обединеното кралство имат по 5 победи. Холандия се нарежда на първо само четири пъти.

крисия детска евровизия
Песенния конкурс Евровизия има своите музикални легенди и куриози. През 1974 г. шведската група АББА побеждава с песента си „Ватерло“. Оттам тръгва и славата им. Едва ли има едва някой, който не познава и не обича техните песни.
Друга легенда, пожънала успех на сцената на Евровизия е Джони Логан, който през 1980 г. и 1987 г. печели конкурса.Той е първият изпълнител, който спечели състезанието два пъти као певец и един път като автор на песен.

Юбилейното издание на песенния конкурс Евровизия ще се проведе във Виена. Както знаете миналата година Конкурсът беше спечелен от австрийския изпълнител Кончита Уърст. Това е Томас Нюуърт, транссексуален изпълнител, който спечели сърцата на публиката с песента си. Малко хора знаят, че Томас за кратко време през 2006 г. работи в фабрика за консервиране на риба.

dana

Феновете на Евровизия помня също невероятната победа на друга интересна личност – Дана Интернешънъл. Нейната песен „Дива“ имаше огромен успех и извън пределите на конкурса. Дана Интернешънъл е артистичен псевдоним на израелската певица Шарон Коен, родена като мъж с име Ярон. Първите признаци на неговата транссексуалност са били налице още от детството. През 1993 г. той се премества в Англия, където претърпява операция за смяна на пола. Ярон променя името си от мъжки на женско и стана Шарон Коен, но продължава да пее на сцената с неговия артистичен псевдоним Дана Интернешънъл. Дана използва 6 езика в песните си- иврит, английски, арабски, испански, италиански и руски език.

селин дион

Носител на първата Евровизия е Лис Асиа от Швейцария. Нали знаете че през 1988 година Песенния конкурс Евровизия спечели Селин Дион? Това е мястото, откъдето Селин запознава света с таланта си. През 1990 г. победител е очарователния италиански певец Тото Котуньо.

Песента, на която са направени най-много кавъри е на Доменико Мудуньо Нел Блу ди Пинто ди Блу, известна също като Воларе. Кавъри на тази песен са направени известни изпълнители като Франк Синатра, Клиф Ричард, Дейвид Боуи и много други.

Надявам се да гледам тазгодишното издание на Евровизия с моята приятелка Лилия. Напоследък не се виждаме много с нея, защото тя наскоро започна нова работа във Ferratum и все казва, че е уморена 🙂

Вашият коментар